You are here

vanaf 18 jaar
Beeldende Kunsten

Openingsuren van het atelier

(minimum 8 lestijden/week aanwezig)

Videokunst: Erik Nerinckx
dinsdag en donderdag van 17.45 tot 21.15 u., zaterdag van 9 tot 12.30 u. en van 13.30 tot 17 u.
Audiokunst:
Jeroen Uyttendaele
dinsdag en woensdag van 17.45 tot 21.15 u. 
Digitale fabricatie (3D):
David Molenberghs en 
Arjan van den Brink
dinsdag en vrijdag van 17.45 tot 21.15 u. 

Mediakunst

Mediakunst, nieuwe media, instabiele media of mediakunst. Het zijn allemaal termen om een stroming binnen de hedendaagse kunstpraktijk te benoemen. Een stroming die een breed veld omvat dat moeilijk onder één noemer te plaatsen is. Met ons atelier proberen we hierin positie in te nemen. We bieden vanaf het begin meerdere pistes aan, en laten je kiezen voor één van deze pistes. Ga je aan de slag met videokunst of audiokunst, of kies je resoluut voor de allernieuwste mediakunst: Digitale fabricatie. 

 

Digitale fabricatie (3D): we kiezen voor het ruime begrip, net als in een fablab komt niet enkel 3D printen, maar ook lasercutten en het werken met CNC machines aan bod. Natuurlijk is the sky the limit. Maar we starten bij het begin. Je leert hoe je tot een 3D model komt. Dit kan via een scan of via een ontwerp in een 3D programma. Je leert de basistechnieken van het tekenen in 3D en je leert hoe je het model aanlevert voor een 3D printer. Op de academie voorzien we een 3D printer en we zullen ook nauw gaan samenwerken met een groot fablab hier in de buurt.

Videokunst: je leert de basistechnieken van audiovisuele media: het werken met de camera, het monteren van beeld en geluid, het presenteren van bewegend beeld in een ruimte. Om het technische leerproces te versnellen, werken we met een aantal theorielessen waarin de basiselementen worden uitgelegd en getoond. We beschikken over een Black Magic Cinema Camera, we monteren in Final Cut Pro X en zetten zelfs de stap naar het creëren van een filmlook met Da Vinci Resolve. Vertrekkend van korte oefeningen om bewegingen en tijd in beeld te brengen kom je tot het maken van allerlei video’s of audiovisuele installaties. 

Geluidskunst: de nadruk ligt niet enkel op het creatief gebruik van geluid bij beeld maar ook op het gebruik van audio als een op zich staande kunstvorm. Je leert hierbij eerst de basistechnieken: geluiden opnemen, het monteren van opgenomen klanken en het creëren van een klankband. Naast het aanleren van allerlei technische vaardigheden voeren we ook groepsopdrachten uit om de student stap voor stap vertrouwd te maken met de creatieve mogelijkheden en uitdrukkingsvormen van geluid. De hele cursus wordt ondersteund door een artistiek theoretisch kader met een grote verscheidenheid aan luistervoorbeelden.

Een dosis motivatie en een eenvoudige basiskennis van de computer zijn nodig om deze cursus te beginnen. De digitale media zijn geen doel op zich maar een voertuig. De focus ligt op het artistieke en persoonlijk traject!

 

 

Contacteer de docenten via email:

Meer info over Videokunst, Meer info over Audiokunst, Meer info over Digitale fabrikatie, Vorige website Mediakunst
(print-vriendelijk PDF-bestand)

Inschrijvingen

Normaal

 • tot 30 juni: € 350
 • vanaf 1 juli: € 360

Met mindering

 • € 160 

als bijkomende optie: € 150
- bijdrage verbruiksgoederen: € 35
- voor Digitale fabricatie: € 50

Mindering inschrijvingsgeld is enkel mogelijk mits het voorleggen van de hiervoor noodzakelijke attesten 
vóór 15 oktober. 

Inschrijving op het secretariaat.

 • van dinsdag tot vrijdag 
  van 13 tot 18.30 u.
 • op zaterdag van 9 tot 12 u. en van 13 tot 14.30 u.
 • de ganse maand juni
 • 29, 30 en 31 augustus
 • de ganse maand september
 • op 30 juni enkel tot 17 u. i.p.v. 18.30 u.

Uiterste datum van inschrijving 

30 september 2017

Het academiejaar begint op 
1 september