You are here

vanaf 18 jaar
Kunstambacht R-C

Openingsuren van het atelier

(minimum 8 lestijden/week aanwezig)

dinsdag, woensdag en donderdag van 17.45 tot
21.15 u.
zaterdag van 13.30 tot 17 u.

 

KA Steen-beeld

Deze opleiding maakt je wegwijs in de ‘harde’ restauratietechnieken. Je leert dus hoe feilloos een beeld of ornament uit een brok steen tevoorschijn te toveren. Laat je echter niet afschrikken, je hoeft zelf geen krachtpatser te zijn. Al wat we vragen is een liefde voor het ambacht, een warm hart voor oude gebouwen, een passie voor steen, beeld en ornament en handen die jeuken om aan de slag te kunnen. Niet veel, toch!

De opleiding

In het eerste ‘introductie’-jaar leer je eenvoudige ornamenten in klei boetseren. De kleivorm in gipsvorm afgieten en het gipsen model in zachte Franse steen kappen mogen geen problemen meer opleveren en uiteraard hoort ook het omgaan met materiaal en gereedschap bij je eerste bagage.
De volgende jaren wordt het wel moeilijker, doch geleidelijk aan. Je leert op eigen tempo boetseren en opzetten met gips, andere afgiettechnieken gebruiken, pneumatisch kappen en ook kappen in harde Franse steen en blauwe steen. Kan het nog boeiender?
Het grote werk reserveren we voor de twee laatste jaren. Dan word je geconfronteerd met een beeld van een bestaand gebouw dat aan vervanging toe is, een kopie van een Griekse godin, een waterspuwer of zelfs een marmeren portret van je grootvader. En je popelt om aan de slag te gaan, want intussen heb je gebruik leren maken van een ruimtepasser. Zelfs het vergroten of verkleinen van een model is een kolfje naar je hand geworden. 

Goed om weten is dat de ervaren leerkrachten ‘Steen-Beeld’ van de Afdeling Kunstambacht over een generaties lang opgebouwde kennis beschikken en meewerken aan de restauratie van prestigieuze gebouwen in het ganse land. Hun kennis en ervaring kan je niet zomaar links laten liggen. 

Profiteer er dus van!

 

Contacteer de docenten via email:

(print-vriendelijk PDF-bestand)

Inschrijvingen

Normaal

 • tot 30 juni: € 350
 • vanaf 1 juli: € 360

Met mindering

 • € 160

als bijkomende optie: € 150

Mindering inschrijvingsgeld is enkel mogelijk mits het voorleggen van de hiervoor noodzakelijke attesten vóór 15 oktober. 

Inschrijving op het secretariaat.

 • van dinsdag tot vrijdag 
  van 13 tot 18.30 u.
 • op zaterdag van 9 tot 12 u. en van 13 tot 14.30 u.
 • de ganse maand juni
 • 29, 30 en 31 augustus
 • de ganse maand september
 • op 30 juni enkel tot 17 u. i.p.v. 18.30 u.

Uiterste datum van inschrijving 

30 september 2017

Het academiejaar begint op 
1 september