You are here

vanaf 18 jaar
Kunstambacht R-C

Openingsuren van het atelier

(minimum 8 lestijden/week aanwezig)

dinsdag van 13.30 tot 17 u.
en van 17.45 tot 21.15 u.

woensdag van 13.30 tot 17 u.

 

KA Polychromie

Vele, soms eeuwenoude beelden vertonen slijtage of  zijn beschadigd. Ook hebben vele kunstvoorwerpen ooit reeds een restauratie ondergaan of ze werden herhaaldelijk overschilderd. Smaken evolueren immers met de tijd. Er is dan ook om te beginnen al een onderzoek nodig om vast te stellen welke ingrepen noodzakelijk zijn. Voor de herstelling zijn specifieke technieken vereist die worden aangeleerd in het ‘Kunstambacht Polychromie’. De nadruk ligt op verguld- en schildertechnieken. Wie over precisie en een goed doorzettingsvermogen beschikt, is klaar voor een boeiende reis doorheen de eeuwen.

De opleiding

Het theoretische gedeelte van de opleiding is voornamelijk toegespitst op materiaalkennis en onderzoekmethoden. Daarna kom je toe aan het uitgebreide scala van de restauratietechnieken die onder vakkundige leiding ook in de praktijk worden toegepast. Zo  onderzoek je de toestand van drager en polychromie van een beeld (soort drager, polychromietechniek, algemene toestand, voorgestelde behandeling en dies meer). Aan de hand van een werkstuk leer je al je reeds opgedane ervaring ook toepassen.
Je leert onder meer de restauratie van polychrome houten beelden te conserveren en je reconstrueert verschillende polychromietechnieken, zoals decoratietechnieken gebaseerd op vergulden en beschilderen of reliëfapplicaties. 
Het samenstellen van een onderzoeks- en behandelingsverslag maakt je werk compleet. Bezoekjes aan musea en tentoonstellingen scherpen je onderzoekend oog verder aan. Ondertussen ben je al lang besmet door het virus van de polychromie.

 

Contacteer de docenten via email:

(print-vriendelijk PDF-bestand)

Inschrijvingen

Normaal

 • tot 30 juni: € 350
 • vanaf 1 juli: € 360

Met mindering

 • € 160 

als bijkomende optie: € 150

Mindering inschrijvingsgeld is enkel mogelijk mits het voorleggen van de hiervoor noodzakelijke attesten vóór 15 oktober. 

Inschrijving op het secretariaat.

 • van dinsdag tot vrijdag 
  van 13 tot 18.30 u.
 • op zaterdag van 9 tot 12 u. en van 13 tot 14.30 u.
 • de ganse maand juni
 • 29, 30 en 31 augustus
 • de ganse maand september
 • op 30 juni enkel tot 17 u. i.p.v. 18.30 u.

Uiterste datum van inschrijving 

30 september 2017

Het academiejaar begint op 
1 september