You are here

vanaf 18 jaar
Kunstambacht R-C

Openingsuren van het atelier

(minimum 8 lestijden/week aanwezig)

woensdag van 17.45 u. tot 21.15 u.
donderdag
en vrijdag van 
13.30 tot 17 u. en van 17.45 tot 21.15 u.
zaterdag van 9 tot 12.30 u. en
van 13.30 tot 17 u.

 

KA Hout-meubel

Hout is een sterk en degelijk materiaal, maar niets ontsnapt aan de tand des tijds. Hout kan rotten, door larven en wormen worden aangevreten, branden, verslijten door intensief gebruik of breken, en dan dringt restauratie zich op.

De opleiding

Verscheidenheid en vakbekwaamheid zijn onze toverwoorden. Al vanaf het eerste jaar begin je met houtbewerkings- en restauratietechnieken: dit is een brede waaier van vaardigheden zoals zagen, schaven, hakken, verbindingen maken, decaperen, kleuren, verlijmen, fineren, ornament snijden, enz. Deze vaardigheden stellen je in staat om eenvoudige houten objecten te realiseren en te restaureren maar ook om allerlei creatieve ideeën vorm te geven.
In de loop van de opleiding worden deze verworven skills verder verfijnd. Zo komen meer specifieke constructietechnieken zoals bijvoorbeeld zwaluwstaartverbindingen aan bod. Ook speciale restauratietechnieken zoals patineren, politoeren, houtsnijden, houtdraaien, marqueterietechniek (inlegwerk), enz. worden belicht. Verder leren we de verschillende houtbewerkingsmachines grondig kennen en bedienen. 
De specialisatiejaren staan in het teken van een eindopdracht. Hiervoor moet de opgedane vakkennis toegepast worden in een restauratieproject of een persoonlijk creatief ontwerp. Verder zal dat een weerspiegeling zijn van verworven inzicht in stijlleer, kunstgeschiedenis, meubel- en ornamenttekenen en materiaalkennis. 
Aan deze deelaspecten wordt immers ook aandacht besteed binnen de opleiding. Want ook handige dames en heren moeten een jury kunnen overtuigen met hun eindwerk en een goed onderbouwde verdediging.

 

Contacteer de docenten via email:

(print-vriendelijk PDF-bestand)

Inschrijvingen

Normaal

 • tot 30 juni: € 350
 • vanaf 1 juli: € 360

Met mindering

 • € 160 

+ bijdrage verbruiksgoederen: € 25

als bijkomende optie: € 150

Mindering inschrijvingsgeld is enkel mogelijk mits het voorleggen van de hiervoor noodzakelijke attesten vóór 15 oktober. 

Inschrijving op het secretariaat.

 • van dinsdag tot vrijdag 
  van 13 tot 18.30 u.
 • op zaterdag van 9 tot 12 u. en van 13 tot 14.30 u.
 • de ganse maand juni
 • 29, 30 en 31 augustus
 • de ganse maand september
 • op 30 juni enkel tot 17 u. i.p.v. 18.30 u.

Uiterste datum van inschrijving 

30 september 2017

 

Het academiejaar begint op 
1 september