Beeldende Kunsten - vanaf 18 jaar

Mediakunst - Digitale fabricatie (3D)

Openingsuren atelier

Woensdag
van 16.00 tot 21.15 u.

Vrijdag
van 16.00 tot 21.15 u.

Schermafbeelding 2022-05-30 om 15.14.15

Mediakunst - Digitale fabricatie (3D)

Mediakunst, interactieve media of nieuwe media. Het zijn allemaal termen om een stroming binnen de hedendaagse kunstpraktijk te benoemen. Een stroming die een breed veld omvat dat moeilijk onder één noemer te plaatsen is. Met het atelier Mediakunst proberen we hierin positie in te nemen. We bieden vanaf het begin meerdere pistes aan waaruit jij er een kan kiezen. Zo kan je aan de slag met Digitale fabricatie.

Over de opleiding

Er staat dan wel geen ‘kunst’ achter de naam, zoals bij Audio- en Videokunst, Digitale fabricatie is een kunstvak als alle andere!

Het technische aspect van het vak is één ding: het aanleren van de nodige software, de techniek van de hardware, het ruimtelijk denken en analyseren. Daarnaast is een artistieke insteek onmisbaar: van inspiratie naar idee en conceptvorming, tot uitwerking in verschillende materialen, vormen, reeksen en transformaties.

Via een aantal basisoefeningen leer je hoe je een concept omzet naar een digitaal model (in Illustrator, Rhinoceros 3D en Grasshopper), om het daarna computergestuurd te modelleren. Dit kan door middel van een lasercutter, verschillende 3D printers of een CNC frees. Je bent volledig vrij om binnen dit atelier te experimenteren met verschillende processen en technieken, of je nu digitaal wil creëren, bestaande projecten wil digitaliseren of machinaal wil produceren. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Meer info over Digitale fabricatie

Lesrooster

Het onderwijs in de academie behoort tot het deeltijds kunstonderwijs en is een equivalent van de derde graad van het voltijds kunstsecundair onderwijs.

De 4de graad bestaat uit 4 studiejaren van 10 lesuren (50’) per week:

  • in het 1ste, 2de en 4de jaar: 10 lesuren atelier;
  • in het 3de jaar: 8 lesuren atelier en 2 lesuren Kunst en Cultuur.

Na de 4de graad kan je een Kortlopende Studierichting Specialisatie van 2 jaar volgen.

Docenten

Kimberly Vandenborne en Pieter Verbeelen

Inschrijven academiejaar 2024-25

Inschrijven kan tot en met 30 september.
Normaal tarief: € 435
Jonger dan 25 jaar: € 200
Verminderd tarief: € 200
Ateliergeld: € 50
Inschrijven >

Vragen?

Zit je nog met vragen over Digitale fabricatie? Stuur een e-mail naar de docent.