Beeldende Kunsten - vanaf 18 jaar

Mediakunst

Openingsuren van het atelier

(minimum 10 lestijden/week aanwezig)

Videokunst: Erik Nerinckx
dinsdag en donderdag
van 17.45 tot 21.15 u.
zaterdag
van 9.00 tot 12.30 u.
en van 13.30 tot 17.00 u.

Audiokunst: Jeroen Uyttendaele
dinsdag en woensdag
van 17.45 tot 21.15 u.
zaterdag om de 14 dagen
van 9.00 tot 12.30u

Digitale fabricatie (3D):
David Molenberghs
en Kimberly Vandenborne

dinsdag en vrijdag
van 17.45 tot 21.15 u.
woensdag
van 17.45 tot 21.15 u.

Mediakunst

Mediakunst, interactieve media, nieuwe media, instabiele media of mediakunst. Het zijn allemaal termen om een stroming binnen de hedendaagse kunstpraktijk te benoemen. Een stroming die een breed veld omvat dat moeilijk onder één noemer te plaatsen is. Met ons atelier proberen we hierin positie in te nemen. We bieden vanaf het begin meerdere pistes aan en laten je kiezen voor één van deze pistes. Ga je aan de slag met videokunst of audiokunst, of kies je resoluut voor de allernieuwste mediakunst: Digitale fabricatie.

Digitale fabricatie (3D):
Er staat dan wel geen ‘kunst’ achter de naam, zoals bij Audio- en Videokunst, Digitale fabricatie is een kunstvak als alle andere!
Het technische aspect van het vak is één ding: het aanleren van de nodige software, de techniek van de hardware, het ruimtelijk denken en analyseren. Daarnaast is een artistieke insteek onmisbaar: van inspiratie naar idee en conceptvorming, tot uitwerking in verschillende materialen, vormen, reeksen en transformaties.
Via een aantal basisoefeningen leer je hoe je een concept omzet naar een digitaal model (in Illustrator, Rhinoceros 3D en Grasshopper), om het daarna computergestuurd te modelleren. Dit kan door middel van een lasercutter, verschillende 3D printers of een CNC frees. Je bent volledig vrij om binnen dit atelier te experimenteren met verschillende processen en technieken, of je nu digitaal wil creëren, bestaande projecten wil digitaliseren of machinaal wil produceren. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Videokunst:
Je leert de basistechnieken van audiovisuele media: het werken met de camera, het monteren van beeld en geluid, het presenteren van bewegend beeld in een ruimte. Om het technische leerproces te versnellen, werken we met een aantal theorielessen waarin de basiselementen worden uitgelegd en getoond. Vertrekkend van korte oefeningen om bewegingen en tijd in beeld te brengen, kom je tot het maken van allerlei video’s of audiovisuele installaties. Je krijgt in deze cursus ook alle vrijheid om op jouw tempo te experimenteren en de mogelijkheden te onderzoeken. De focus ligt op het artistieke en het persoonlijk traject!
Daarnaast kan je tijdens vrijblijvende workshops kennis maken met de wereld van het zelf ontwikkelen (en scannen) van Super8-film, of het experimenteren met multiple-screen projecties en live interactiviteit.
We beschikken over een meerdere 4K camera’s. We monteren in Final Cut Pro X of Da Vinci Resolve.

Audiokunst:
Soundscapes, klankinstallaties, audio-documentaires, field recordings, live elektronische muziek…. Je wordt hier ondergedompeld in de grenzeloze mogelijkheden van geluid als een op zichzelf staande kunstvorm maar ook in relatie tot film of beeldende kunst. We beginnen met de basis: geluiden opnemen, het monteren en manipuleren van geluiden en het creëeren van een klankmontage. Hierbij maak je o.a. kennis met verschillende types microfoons, luidsprekeropstellingen en soorten software zoals Ableton Live, Audition of Pure data (interactieve installatiekunst), ook analoge elektronica komt aan bod. Je krijgt in deze cursus alle vrijheid om op jouw tempo te experimenteren en de mogelijkheden te onderzoeken. De focus ligt op het artistieke en het persoonlijk traject!  Een goed werkend paar oren en een basis computerkennis zijn voldoende om aan de opleiding te beginnen.

Inschrijven
Inschrijven kan tot en met 30 september.
Normaal tarief: € 365, vanaf 1 september € 375
Verminderd tarief: € 175
Bijdrage verbruiksgoederen: € 35 / € 50
Meer info en inschrijven >

Contacteer de docenten via e-mail: 
Erik Nerinckx, David Molenberghs, Jeroen Uyttendaele, Kimberly Vandenborne

Links
Meer info over Videokunst
Volg Videokunst via Vimeo
Volg Videokunst via Facebook

Meer info over Audiokunst
Volg Audiokunst via Facebook

Meer info over Digitale fabricatie

Download de folder (printvriendelijk PDF-bestand)

ABKA – Academie Beeldende Kunsten Anderlecht
Dapperheidsplein 17 – 1070 Anderlecht – 02 523 03 71  info@academieanderlecht.be

DKO – Betaalbaar kunstonderwijs voor Brussel, de rand en verder – Dag-, avond- en weekendlessen voor kinderen en volwassenen. Van september tot juni creatief werken in ruime ateliers.