Dag van de academies 2022 - REMAKE

Op de Dag van de Academies 2022 focusten we op REMAKE: hermaak, herdenk, herspeel, herschrijf, herteken, herschilder, herneem, hergebruik, …

REMAKE gaat over voorbeelden volgen, herhalen om te leren en bestaande inzichten omzetten naar nieuwe ideeën. We gebruiken thema’s op een andere manier, we herinterpreteren oud werk met nieuwe inzichten en vaardigheden. Maar dat niet alleen, het is ook van afval nieuwe grondstoffen maken, meer dan één keer hetzelfde materiaal gebruiken en oude bronnen herwinnen om er nieuw werk van te maken. Enkele ateliers werkten rond het thema van REMAKE. Een overzicht in vogelvlucht:

Foto’s 1 tot 5: Workshop Smelt van goesting! in het atelier Beeldhouwen en Ruimtelijke kunst
Chocolade is een geweldig veelzijdig materiaal voor de beeldhouwer! We kregen de kans hun creativiteit de vrije loop te laten dankzij de honderden kilo’s gesponsorde chocolade van Belcolade. Alle beeldhouwtechnieken kwamen aan bod: boetseren, modelleren rond een armatuur, werken naar model, kappen, afgieten in een mal, monteren en assembleren.

Foto’s 6 tot 10: Rogier Remake van het atelier Tekenkunst
Een kleine 600 jaar nadat Rogier van der Weyden op meesterlijke wijze emotie in de schilderkunst introduceerde, hermaken we De kruisafneming. We deelden het werk op in 57 vierkanten en elke leerling verzorgde een deel van deze boeiende remake.

 Foto 11: Beeldatelier Jongeren hield een heuse performance in de Bzinnentuin. The past meets the future.
Purcells Dido and Aenaes versus Sidi Larbi Cherkoui.

Foto’s 12 tot15:Workshop Boekbinden in het atelier Grafische Vormgeving & illustratie
We leerden hoe we zelf een schetsboekje/notaboekje binden met recyclagepapier (afval drukwerk). We probeerden drie verschillende technieken. Met dank aan Zwartopwit voor het papier!

Foto’s 16 tot 18: expo atelier Grafiekkunst
We maakten een kleine tentoonstelling rond het thema REMAKE. In het zeefdrukatelier werkten we rond ‘found objects’ en in het diepdrukatelier gingen we aan de slag met jutte. Ook ander werk van de studenten dat gebaseerd is op een ‘herwerking’ van reeds bestaand/ vroeger werk werd getoond. 

Foto’s 19 tot 22 : expo atelier keramiek
In 2011 ging de laatste porseleinfabriek in België, het ooit zo bijzondere Royal Boch, door wanbeheer failliet. Een fabriek met talloze rekken vol met onafgewerkte serviesonderdelen, mallen, ovenmateriaal,… werd platgewalst en vernietigd. Op de valreep brachten we enkele Royal Boch serviesonderdelen in veiligheid. De studenten zorgden voor hun remake en presenteren hun Cup of Tea.

GO! Academie Beeldende & Audiovisuele Kunsten Anderlecht
Dapperheidsplein 17 – 1070 Anderlecht – 02 523 03 71  – info@academieanderlecht.be

DKO – Betaalbaar kunstonderwijs voor Brussel, de rand en verder – Dag-, avond- en weekendlessen voor kinderen en volwassenen. Van september tot juni creatief werken in ruime ateliers.