Kunstambacht: Hedendaags ontwerp, Restauratie-Conservatie - vanaf 18 jaar

KA Hout-meubel

Openingsuren van het atelier

(minimum 10 lestijden/week aanwezig)

woensdag
van 17.45 tot 21.15 u.

donderdag en vrijdag
van 13.30 tot 17.00 u.
en van 17.45 tot 21.15 u.

zaterdag
van 9.00 tot 12.30 u.
en van 13.30 tot 17.00 u.

KA Hout-meubel

Hout is een sterk en degelijk materiaal, maar niets ontsnapt aan de tand des tijds. Hout kan rotten, door larven en wormen worden aangevreten, het kan branden of verslijten door intensief gebruik, het kan breken – en dan dringt restauratie zich op.

De opleiding
Verscheidenheid en vakbekwaamheid zijn onze toverwoorden. Al vanaf het eerste jaar begin je met houtbewerkings- en restauratietechnieken. Dat is een brede waaier van vaardigheden zoals zagen, schaven, hakken, verbindingen maken, decaperen, kleuren, verlijmen, fineren, ornament snijden… Deze vaardigheden stellen je in staat om eenvoudige houten objecten te realiseren en te restaureren, maar ook om allerlei creatieve ideeën vorm te geven.
In de loop van de opleiding worden deze verworven vaardigheden verder verfijnd. Zo komen meer specifieke constructietechnieken aan bod zoals bijvoorbeeld zwaluwstaartverbindingen.
Ook besteden we aandacht aan speciale restauratietechnieken zoals patineren, politoeren, houtsnijden, houtdraaien, marqueterietechniek (inlegwerk) enzovoort. Verder leren we de verschillende houtbewerkingsmachines grondig kennen en bedienen.

De Kortlopende studierichting specialisatie
De Kortlopende studierichting specialisatie die je kan volgen na het succesvol beëindigen van de Vierde graad (zonder bisjaar), staat in het teken van een eindopdracht. Hiervoor moet de opgedane vakkennis toegepast worden in een restauratieproject of een persoonlijk creatief ontwerp. Dit werk weerspiegelt het verworven inzicht in stijlleer, kunstgeschiedenis, meubel- en ornament-tekenen en materiaalkennis. Al deze aspecten komen aan bod binnen de opleiding. Want ook handige dames en heren moeten een jury kunnen overtuigen met hun eindwerk en een goed onderbouwde verdediging.

Contacteer de docenten via e-mail: 
Bart Van Assche, Marleen De Gezelle, Jef Vangramberen

Download de folder (printvriendelijk PDF-bestand)

ABKA – Academie Beeldende Kunsten Anderlecht
Dapperheidsplein 17 – 1070 Anderlecht – 02 523 03 71  info@academieanderlecht.be

DKO – Betaalbaar kunstonderwijs voor Brussel, de rand en verder – Dag-, avond- en weekendlessen voor kinderen en volwassenen. Van september tot juni creatief werken in ruime ateliers.