Kunstambacht: Hedendaags ontwerp, Restauratie-Conservatie - vanaf 18 jaar

Kunstambacht Hout-meubel

Openingsuren atelier

Woensdag
van 13.30 tot 17.00 u.
en van 17.45 tot 21.15 u.

Donderdag
van 13.30 tot 17.00 u.
en van 17.45 tot 21.15 u.

Vrijdag
van 17.45 tot 21.15 u.

Zaterdag
van 9.00 tot 12.30 u.
en van 13.30 tot 17.00 u.

Kunstambacht Hout-meubel

Hout is een sterk en degelijk materiaal, maar niets ontsnapt aan de tand des tijds. Hout kan rotten, door larven en wormen worden aangevreten, het kan branden of verslijten door intensief gebruik, het kan breken – en dan dringt restauratie zich op.

Over de opleiding

Verscheidenheid en vakbekwaamheid zijn onze toverwoorden. Al vanaf het eerste jaar begin je met houtbewerkings- en restauratietechnieken. Dat is een brede waaier van vaardigheden zoals zagen, schaven, hakken, verbindingen maken, decaperen, kleuren, verlijmen, fineren, ornament snijden… Deze vaardigheden stellen je in staat om eenvoudige houten objecten te realiseren en te restaureren, maar ook om allerlei creatieve ideeën vorm te geven.

In de loop van de opleiding worden deze verworven vaardigheden verder verfijnd. Zo komen meer specifieke constructietechnieken aan bod zoals bijvoorbeeld zwaluwstaartverbindingen.
Ook besteden we aandacht aan speciale restauratietechnieken zoals patineren, politoeren, houtsnijden, houtdraaien, marqueterietechniek (inlegwerk) enzovoort. Verder leren we de verschillende houtbewerkingsmachines grondig kennen en bedienen.

De Kortlopende Studierichting Specialisatie
De Kortlopende Studierichting Specialisatie, die je kan volgen na het succesvol beëindigen van de vierde graad, staat in het teken van een eindopdracht. Hiervoor moet de opgedane vakkennis toegepast worden in een restauratieproject of een persoonlijk creatief ontwerp. Dit werk weerspiegelt het verworven inzicht in stijlleer, kunstgeschiedenis, meubel- en ornament-tekenen en materiaalkennis. Al deze aspecten komen aan bod binnen de opleiding. Want ook handige dames en heren moeten een jury kunnen overtuigen met hun eindwerk en een goed onderbouwde verdediging.

Lesrooster

Het onderwijs in de academie behoort tot het deeltijds kunstonderwijs en is een equivalent van de derde graad van het voltijds kunstsecundair onderwijs.

De 4de graad bestaat uit 4 studiejaren waarin je tot 10 lesuren (50’) per week kan komen:

  • in het 1ste, 2de en 4de jaar: 10 lesuren atelier;
  • in het 3de jaar: 8 lesuren atelier en 2 lesuren Kunst en Cultuur.

Na de 4de graad kan je een Kortlopende Studierichting Specialisatie (8 lesuren/ week)  van 2 jaar volgen.

Docenten

Bart Van AsscheMarleen De Gezelle en Jef Vangramberen

Inschrijven academiejaar 2023-24

Inschrijven kan tot en met 30 september.
Normaal tarief: € 435
Jonger dan 25 jaar: € 200
Verminderd tarief: € 200
Bijdrage verbruiksgoederen: € 60
Bijdrage afvalverwerking: €30
Inschrijven >

Vragen?

Zit je nog met vragen over Hout-meubel? Stuur een e-mail naar de docenten.