Kunstambacht: Hedendaags ontwerp, Restauratie-Conservatie - vanaf 18 jaar

Kunstambacht Polychromie

Openingsuren atelier

Woensdag
van 17.45 tot 21.15 u.

Donderdag
van 9.00 tot 12.30 u.
en van 13.30 tot 17.00 u.

Kunstambacht Polychromie

Over de opleiding

In het atelier Kunstambacht Polychromie leer je nauwkeurig kijken, je onderzoekt allerlei objecten in de kunst- en architectuurgeschiedenis. Je leert de schilder- en decoratietechnieken die een versiering of een materiaaluitdrukking imiteren herkennen, beschrijven en reproduceren. Dat kan gaan om verguldingstechnieken, pastiglia of met het penseel gelegde reliëfs, geperst brokaat of wasbrokaat, sgraffito, pointillering of ponstechnieken, edelsteenversieringen, met de vrije hand geschilderde motieven, etc.

De opleiding duurt vier jaar.

In het eerste jaar start je met een introductie in de ambachtelijke technieken. Je onderzoekt schilder- en decoratietechnieken om deze nadien zelf te kunnen reproduceren. Je leert vergulden en verzilveren met bladmetalen, in een mixtion- of bolustechniek. Er wordt ook aandacht besteed aan andere polychromietechnieken. Alle aspecten van het leerproces leg je vast in een portfolio.

Vanaf het tweede jaar kies je voor een traject met een persoonlijke invalshoek. Je kiest daarbij een eigen focus: je verdiept je verder in de het beschermen van erfgoed of kiest voor hedendaags ontwerp.

  • Beschermen van erfgoed gerelateerde beelden en objecten. Je verdiept je in de ambachtelijke technieken aan de hand van een eigen (kleur)onderzoek. Je identificeert de gebruikte technieken en dateert jouw gepolychromeerd object. Zo leer je heel wat over materiaalkennis en onderzoeksmethoden. Alle aspecten van je leerproces leg je vast in tekst en beeld. Indien nodig stel je ook een conserverende behandeling op en voer je die zelf uit.
  • Bij hedendaags ontwerp zoek je naar een eigen beeldtaal vanuit het interpreteren en opnieuw toepassen van de oude schilder- en decoratietechnieken. Je experimenteert met technieken en materialen, en gaat daarbij op zoek naar je eigen verhaal. Ook hier leg je het hele proces vast in een portfolio.

Naast je werk in het atelier bezoeken we minimaal twee maal per jaar een tentoonstelling en/of vaste collectie. We nemen ook deel aan Erfgoeddag en Open Monumentendag, zo krijg je mogelijkheid om in contact te komen met de kunst- en erfgoedsector.

Volg ons via Facebook
Volg ons via Instagram

Lesrooster

Het onderwijs in de academie behoort tot het deeltijds kunstonderwijs en is een equivalent van de derde graad van het voltijds kunstsecundair onderwijs.

De 4de graad bestaat uit 4 studiejaren waarin je tot 10 lesuren (50’) per week kan komen:

  • in het 1ste, 2de en 4de jaar: 10 lesuren atelier;
  • in het 3de jaar: 8 lesuren atelier en 2 lesuren Kunst en Cultuur.

Na de 4de graad kan je een Kortlopende Studierichting Specialisatie van 2 jaar volgen.

Docenten

Sandy Van Wissen

Inschrijven academiejaar 2024-25

Inschrijven kan tot en met 30 september.
Normaal tarief: € 435
Jonger dan 25 jaar: € 200
Verminderd tarief: € 200
Ateliergeld: € 15
Inschrijven >

Vragen?

Zit je nog met vragen over Kunstambacht Polychromie? Stuur een e-mail naar de docenten.