Kunstambacht: Hedendaags ontwerp, Restauratie-Conservatie - vanaf 18 jaar

KA Polychromie

Openingsuren van het atelier

(minimum 10 lestijden/week aanwezig)

woensdag
van 9.00 tot 12.30 u.
en van 13.30 tot 17.00 u.

donderdag
van 9.00 tot 12.30 u.
en van 13.30 tot 17.00 u.

KA Polychromie

Vele, soms eeuwenoude beelden vertonen slijtage of  zijn beschadigd. Ook hebben vele kunstvoorwerpen ooit reeds een restauratie ondergaan of ze werden herhaaldelijk overschilderd. Smaken evolueren immers met de tijd.
Allereerst is er een onderzoek nodig om vast te stellen welke ingrepen noodzakelijk zijn. Voor de herstelling zijn specifieke technieken vereist die worden aangeleerd in Kunstambacht Polychromie. De nadruk ligt op verguld- en schildertechnieken. Wie over precisie en een groot doorzettingsvermogen beschikt, is klaar voor een boeiende reis doorheen de eeuwen.

De opleiding
Het theoretische gedeelte van de opleiding is voornamelijk toegespitst op materiaalkennis en onderzoeksmethoden. Daarna kom je toe aan het uitgebreide scala van de restauratietechnieken die onder vakkundige leiding ook in de praktijk worden toegepast. Zo onderzoek je de toestand van de drager en de polychromie van een beeld: het soort drager, de polychromie-techniek, de algemene toestand, de voorgestelde behandeling en dies meer.
Aan de hand van een werkstuk leer je de reeds opgedane ervaring toepassen. Je leert onder meer de restauratie van polychrome houten beelden en je reconstrueert verschillende polychromie-technieken, zoals decoratie-technieken (gebaseerd op vergulden en beschilderen) of reliëf-applicaties. Restauratie van oude kaders is ook een onderdeel van het lespakket.

Het samenstellen van een onderzoeks- en behandelingsverslag maakt je werk compleet. Bezoekjes aan musea en tentoonstellingen scherpen je onderzoekend oog verder aan.

Ondertussen ben je al lang besmet door het virus van de polychromie.

Contacteer de docenten via e-mail: 
Sandy Van Wissen

Links
Volg ons via Facebook
Volg ons via Instagram

Download de folder (printvriendelijk PDF-bestand)

ABKA – Academie Beeldende Kunsten Anderlecht
Dapperheidsplein 17 – 1070 Anderlecht – 02 523 03 71  info@academieanderlecht.be

DKO – Betaalbaar kunstonderwijs voor Brussel, de rand en verder – Dag-, avond- en weekendlessen voor kinderen en volwassenen. Van september tot juni creatief werken in ruime ateliers.