Kunstambacht: Hedendaags ontwerp, Restauratie-Conservatie - vanaf 18 jaar

Kunstambacht Steen-beeld

Openingsuren atelier

Dinsdag
van 17.45 tot 21.15 u.

Woensdag (laatste van de maand)
van 13.30 tot 17.00 u.
en 
van 17.45 tot 21.15 u.

Donderdag
van 13.30 tot 17.00 u.
en 
van 17.45 tot 21.15 u.

Zaterdag
van 13.30 tot 17.00 u.

Kunstambacht Steen-beeld

Deze opleiding maakt je wegwijs in de ‘harde’ restauratietechnieken. Je leert hoe je feilloos een beeld of ornament uit een brok steen tevoorschijn tovert. Laat je echter niet afschrikken, je hoeft zelf geen krachtpatser te zijn. Al wat we vragen is een liefde voor het ambacht, een warm hart voor oude gebouwen, een passie voor steen, beeld en ornament, en handen die jeuken om aan de slag te kunnen. Niet veel, toch?!

Over de opleiding

Het eerste jaar is een introductiejaar. Je leert eenvoudige ornamenten in klei boetseren. Daarna leer je de kleivorm in gipsvorm afgieten en het gipsen model in zachte Franse steen te kappen. Je leert ook omgaan met het materiaal en het gereedschap.

De volgende jaren wordt het geleidelijk aan moeilijker. Je leert op eigen tempo boetseren en opzetten met gips en je maakt kennis met andere afgiet-technieken. Je gaat ook pneumatisch kappen en kappen in harde Franse steen en blauwe steen. Kan het nog boeiender?

Het grote werk reserveren we voor de twee laatste jaren. Dan word je geconfronteerd met een beeld van een bestaand gebouw dat aan vervanging toe is: een kopie van een Griekse godin, een waterspuwer of zelfs een marmeren portret van je grootvader… Je popelt om aan de slag te gaan, want intussen heb je gebruik leren maken van een ruimtepasser. Zelfs het vergroten of verkleinen van een model is dus een kolfje naar je hand geworden.

De leerkrachten Steen-beeld zijn zeer ervaren. Ze hebben veel kennis opgedaan door al generaties lang mee te werken aan de restauratie van prestigieuze gebouwen in het ganse land. Hun kennis en ervaring komt jouw opleiding zeker ten goede.

Profiteer er dus van!

Bezoek onze Facebookpagina.

Lesrooster

Het onderwijs in de academie behoort tot het deeltijds kunstonderwijs en is een equivalent van de derde graad van het voltijds kunstsecundair onderwijs.

De 4de graad bestaat uit 4 studiejaren waarin je tot 10 lesuren (50’) per week kan komen:

  • in het 1ste, 2de en 4de jaar: 10 lesuren atelier;
  • in het 3de jaar: 8 lesuren atelier en 2 lesuren Kunst en Cultuur.

Na de 4de graad kan je een Kortlopende Studierichting Specialisatie van 2 jaar volgen.

Docenten

Hugo Depeyper en Maxime Kazire

Inschrijven academiejaar 2024-25

Inschrijven kan tot en met 30 september.
Normaal tarief: € 435
Jonger dan 25 jaar: € 200
Verminderd tarief: € 200
Ateliergeld: € 20

Vragen?

Zit je nog met vragen over Steen-beeld? Stuur een e-mail naar de docenten.