Kunstambacht: Hedendaags ontwerp, Restauratie-Conservatie - vanaf 18 jaar

Smeedwerk

Openingsuren van het atelier

(minimum 10 lestijden/week aanwezig)

maandag, woensdag en donderdag
van 17.45 tot 21.15 u.

dinsdag
van 16.55 tot 21.15 u.
zaterdag
van 9.00 tot 12.30 u.
en van 13.30 tot 17.00 u.

Adres
Materiaalstraat 67, 1070 Anderlecht

Smeedwerk

Smeedwerk is gewoonweg het vervormen van metaal om een nieuw voorwerp te creëren. Of het in de praktijk ook zo eenvoudig is, kan je in de opleiding Smeedwerk zelf komen ervaren. Je leert ijzer en staal bewerken volgens de traditionele smeedtechnieken. Dit betekent inderdaad dat je het ijzer in het vuur verhit en met de hamer op het aambeeld bewerkt.
Word je ook al warm bij de gedachte alleen al?

De opleiding
De opleiding volgt de evolutie van het smeedwerk in de laatste eeuwen, alleen doe je het iets sneller. Je start met basistechnieken die teruggaan tot de romaanse tijd. Van hieruit bouw je via gotiek, renaissance en barok verder vakbekwaamheid op. In het vierde jaar kies je dan zelf een werkstuk. Met de aangeleerde technieken ben je nu immers in staat dit zelfstandig te vervaardigen. Het werkstuk moet wel beantwoorden aan de kenmerken van één van de vernoemde stijlen, maar kan ook hedendaags zijn – wat dacht je van bijvoorbeeld art nouveau?

Kortlopende studierichting specialisatie
Na de 4 jaren van de Vierde graad (zonder bisjaar) kan je de Kortlopende studierichting specialisatie volgen.
Je volgt verder je persoonlijke interesse. Er zijn immers meerdere specialiteiten in het smeedwerk, zoals kunstsmid, industriesmid, repousseur, nagelmaker, slotenmaker, gereedschapsmaker, wagenmaker, enzovoort. Indrukwekkend, toch!? Waan jezelf al specialist in het restaureren van torenkruisen of het ontwerpen en smeedwerk van poorten tot… !

We wachten op jou.

Contacteer de docenten via e-mail: 
Peter De Beus, Philip Vercammen 

Links: 
Volg ons via Facebook
Volg ons via Vimeo
www.smedersgilde.be

Download de folder (printvriendelijk PDF-bestand)

ABKA – Academie Beeldende Kunsten Anderlecht
Dapperheidsplein 17 – 1070 Anderlecht – 02 523 03 71  info@academieanderlecht.be

DKO – Betaalbaar kunstonderwijs voor Brussel, de rand en verder – Dag-, avond- en weekendlessen voor kinderen en volwassenen. Van september tot juni creatief werken in ruime ateliers.