Beeldende Kunsten - vanaf 18 jaar

Grafiekkunst

Openingsuren van het atelier

(minimum 10 lestijden/week aanwezig)

Wilfried Pulinckx:
dinsdag 
van 13.30 tot 17.00 u.
en van 17.45 tot 21.15 u.

Cyril Bihain:
woensdag 
van 13.30 tot 17.00 u.
en van 17.45 tot 21.15 u.

Flore Tanghe:
donderdag
van 13.30 tot 17.00 u.
en van 17.45 tot 21.15 u.

Wilfried Pulinckx:
zaterdag
van 9.00 tot 12.30 u.
en van 13.30 tot 17.00 u.

Grafiekkunst

Waarom Grafiekkunst?
Het atelier Grafiekkunst is een projectatelier. Ons voornaamste doel is jouw verbeelding te verbinden met de creatieve en artistieke mogelijkheden die de grafische technieken bieden. Het atelier is een plaats waar je vrij bent om te werken en te experimenteren met grafiek zoals jij dat wil.

Er zijn veel beschikbare technieken: houtsnede, linosnede, zeefdruk, ets, droge naald, fotopolymeer en steendruk; drukken op ‘zelfgemaakt’ papier, metaal, glas, hout, textiel en nog veel meer. In de loop der jaren leer je steeds meer om je eigen projecten te ontwerpen en te ontwikkelen, waarbij elk project nieuwe uitdagingen creëert.

Het atelier
Het atelier Grafiekkunst bestaat uit 5 verschillende eilanden: diepdruk, hoogdruk,  zeefdruk,  litho en papier. Door dit ruime aanbod kan er een diverse waaier aan grafische technieken gebruikt worden.

De infrastructuur en de logistiek bieden je een ruime en inspirerende werkplaats waarin jij je kunt concentreren op jouw werk en waarin je ervaringen kan uitwisselen met andere studenten.

Visie
Het atelier Grafiekkunst hanteert meer dan één visie op het medium grafiek, waarbij we enerzijds de grondslagen in ‘de traditionele druktechnieken’ erkennen en doceren. Anderzijds zetten we ook in op maximale dynamiek en expressie binnen een en dezelfde techniek én tussen de verschillende technieken onderling. We stimuleren hierbij het gebruik, onderzoek en experiment van verschillende media en ook cross-overs met andere ateliers.

Bij de creatie van grafiekkunst komt ook het meta-denken over het medium ‘grafiek’ aan bod. Waarop ga je drukken – op welk soort papier, op textiel of hout enzovoort – en waarom? Maak je een reproductie van een idee of ontstaat je werk tijdens het drukproces zelf? Of laat je je vooral inspireren door het materiaal en de specifieke druktechniek zelf?
Welke rol speelt het toeval hierbij? En wat met de ‘herhaling/ de multipel’, van een beeld of een motief bij het drukken? Grafiek maken en de reflectie hierop zijn geen onafhankelijke praktijken, integendeel, ze zijn nauw met elkaar verbonden en inspireren en herdefiniëren elkaar voortdurend. Meer zien en meer inzicht creëert ook meer mogelijkheden.

Het atelier wil een goed uitgeruste, veilige, ecologisch vriendelijke en gezonde werkomgeving zijn.

Inschrijven
Inschrijven kan tot en met 30 september.
Normaal tarief: € 365, vanaf 1 september € 375
Verminderd tarief: € 175
Bijdrage verbruiksgoederen: € 50 / € 90
Meer info en inschrijven >

Contacteer de docenten via e-mail: 
Wilfried Pulinckx, Cyril Bihain en Flore Tanghe

Links
Volg ons via WordPress

Download de folder (printvriendelijk PDF-bestand)

ABKA – Academie Beeldende Kunsten Anderlecht
Dapperheidsplein 17 – 1070 Anderlecht – 02 523 03 71  info@academieanderlecht.be

DKO – Betaalbaar kunstonderwijs voor Brussel, de rand en verder – Dag-, avond- en weekendlessen voor kinderen en volwassenen. Van september tot juni creatief werken in ruime ateliers.