Beeldende Kunsten - vanaf 18 jaar

Grafiekkunst

Openingsuren atelier

Dinsdag
van 17.45 tot 21.15 u. (Wilfried)

Woensdag
van 13.30 tot 17 u. (Cyril, Flore, Wilfried)
van 17.45 tot 21.15 u. (Cyril)

Donderdag
van 13.30 tot 17.00 u. (Flore, Wilfried)
van 17.45 tot 21.15 u. (Flore)

Zaterdag 
van 9.00 tot 12.30 u.  en
van 13.30 tot 17 u. (Afwisselend Flore of Wilfried)

Grafiekkunst

Over de opleiding

Waarom Grafiekkunst?
Het atelier Grafiekkunst is een projectatelier. Ons voornaamste doel is jouw verbeelding te verbinden met de creatieve en artistieke mogelijkheden die de grafische technieken bieden. Het atelier is een plaats waar je vrij bent om te werken en te experimenteren met grafiek zoals jij dat wil.

Er zijn veel beschikbare technieken: houtsnede, linosnede, zeefdruk, ets, droge naald, fotopolymeer en steendruk; drukken op ‘zelfgemaakt’ papier, metaal, glas, hout, textiel en nog veel meer. In de loop der jaren leer je steeds meer om je eigen projecten te ontwerpen en te ontwikkelen, waarbij elk project nieuwe uitdagingen creëert.

Het atelier
Het atelier Grafiekkunst bestaat uit 5 verschillende eilanden: diepdruk, hoogdruk,  zeefdruk,  litho en papier. Door dit ruime aanbod kan er een diverse waaier aan grafische technieken gebruikt worden.

De infrastructuur en de logistiek bieden je een ruime en inspirerende werkplaats waarin jij je kunt concentreren op jouw werk en waarin je ervaringen kan uitwisselen met andere studenten.

Visie
Het atelier Grafiekkunst hanteert meer dan één visie op het medium grafiek, waarbij we enerzijds de grondslagen in ‘de traditionele druktechnieken’ erkennen en doceren. Anderzijds zetten we ook in op maximale dynamiek en expressie binnen een en dezelfde techniek én tussen de verschillende technieken onderling. We stimuleren hierbij het gebruik, onderzoek en experiment van verschillende media en ook cross-overs met andere ateliers.

Bij de creatie van grafiekkunst komt ook het meta-denken over het medium ‘grafiek’ aan bod. Waarop ga je drukken – op welk soort papier, op textiel of hout enzovoort – en waarom? Maak je een reproductie van een idee of ontstaat je werk tijdens het drukproces zelf? Of laat je je vooral inspireren door het materiaal en de specifieke druktechniek zelf?
Welke rol speelt het toeval hierbij? En wat met de ‘herhaling/ de multipel’, van een beeld of een motief bij het drukken? Grafiek maken en de reflectie hierop zijn geen onafhankelijke praktijken, integendeel, ze zijn nauw met elkaar verbonden en inspireren en herdefiniëren elkaar voortdurend. Meer zien en meer inzicht creëert ook meer mogelijkheden.

Het atelier wil een goed uitgeruste, veilige, ecologisch vriendelijke en gezonde werkomgeving zijn.

Volg ons via Instagram >

Bezoek de Online Expo 2021 >

Lesrooster

Het onderwijs in de academie behoort tot het deeltijds kunstonderwijs en is een equivalent van de derde graad van het voltijds kunstsecundair onderwijs.

De 4de graad bestaat uit 4 studiejaren waarin je tot 10 lesuren (50’) per week kan komen:

  • in het 1ste, 2de en 4de jaar: 10 lesuren atelier;
  • in het 3de jaar: 8 lesuren atelier en 2 lesuren Kunst en Cultuur.

Na de 4de graad kan je een Kortlopende Studierichting Specialisatie van 2 jaar volgen.

Docenten

Wilfried Pulinckx, Cyril Bihain en Flore Tanghe

Inschrijven academiejaar 2023-24

Inschrijven kan tot en met 30 september.
Normaal tarief: € 425
Jonger dan 25 jaar: € 200
Verminderd tarief: € 200
Bijdrage verbruiksgoederen: € 50, te betalen tijdens de eerste les via digitale overschrijving.
Inschrijven >

Vragen?

Zit je nog met vragen over Grafiekkunst? Stuur een e-mail naar de docent.