Beeldende Kunsten - vanaf 18 jaar

Grafiekkunst

Openingsuren atelier

Dinsdag
van 13.30 tot 17.00 u.
van 17.45 tot 21.15 u.

Woensdag
van 13.30 tot 17 u.
van 17.45 tot 21.15 u. 

Donderdag
van 13.30 tot 17.00 u.

Zaterdag 
van 9.00 tot 12.30 u.
van 13.30 tot 17 u.

Grafiekkunst

Over de opleiding

Het atelier Grafiekkunst is in de eerste plaats een plek waar we projecten realiseren, waarbij ons voornaamste doel is om jouw verbeelding te verbinden met de creatieve en artistieke mogelijkheden die de verschillende grafische technieken bieden.

Het atelier bestaat uit 5 deelateliers: diepdruk, hoogdruk, zeefdruk, litho en een papier atelier. Hier kun je een breed scala aan grafische technieken verkennen, zoals houtsnede, linosnede, etsen, droge naald, zeefdruk, en steendruk, evenals het maken en bedrukken van zelfgemaakt papier, drukken op glas, textiel, metaal en meer.

Vanaf het begin streven we ernaar dat je je eigen projecten bedenkt, ontwikkelt en uitvoert onder begeleiding van docent en medestudent. Gedurende het vierjarige traject (Hoge Graad) plus twee jaar (Specialisatiegraad) in Grafiekkunst raak je steeds meer vertrouwd met de grafische technieken. Als beginnend student kies je één (of maximaal twee) focus-technieken en volg je de initiatielessen hiervan die plaatsvinden van september tot december.

Het atelier streeft naar een goed uitgeruste, veilige, ecologisch vriendelijke en gezonde werkomgeving. We integreren en experimenteren ook met digitale ontwerpmogelijkheden, in combinatie met analoge technieken.

Gedurende je traject in Grafiekkunst zul je een diepgaande persoonlijke, creatieve en technische ontwikkeling doormaken en begrip krijgen voor alle facetten van het grafische proces. Daarnaast is het inhoudelijk aspect van een werk, reeks of oeuvre van evenwaardig belang binnen onze opleiding. We besteden ook aandacht aan de repetitieve aard van de grafische drukkunst, zoals de concepten van edities en multiples, tot aan de presentatie van je werk. Maak je een reproductie van een idee of ontstaat je werk tijdens het drukproces zelf? Of laat je je vooral inspireren door het materiaal en de specifieke druktechniek zelf? Welke rol speelt het toeval hierbij? Grafiek maken en de reflectie hierop zijn geen onafhankelijke praktijken, integendeel, ze zijn nauw met elkaar verbonden en inspireren en herdefiniëren elkaar voortdurend. Meer zien en meer inzicht creëert ook meer mogelijkheden.

Ons atelier stimuleert een maximale dynamiek en expressie binnen één specifieke techniek maar ook tussen verschillende technieken, met een focus op het gebruik van diverse media en cross-overs met andere disciplines en ateliers.

We hopen je binnenkort te mogen verwelkomen in ons inspirerende atelier Grafiekkunst!

Volg ons via Instagram >

Bezoek de Online Expo 2021 >

Lesrooster

Het onderwijs in de academie behoort tot het deeltijds kunstonderwijs en is een equivalent van de derde graad van het voltijds kunstsecundair onderwijs.

De 4de graad bestaat uit 4 studiejaren waarin je tot 10 lesuren (50’) per week kan komen:

  • in het 1ste, 2de en 4de jaar: 10 lesuren atelier;
  • in het 3de jaar: 8 lesuren atelier en 2 lesuren Kunst en Cultuur.

Na de 4de graad kan je een Kortlopende Studierichting Specialisatie van 2 jaar volgen.

Docenten

Wilfried Pulinckx, Cyril Bihain en Flore Tanghe

Inschrijven academiejaar 2024-25

Inschrijven kan tot en met 30 september.
Normaal tarief: € 435
Jonger dan 25 jaar: € 200
Verminderd tarief: € 200
Ateliergeld: € 50, te betalen tijdens de eerste les via digitale overschrijving.
Inschrijven >

Voor de nieuwe studenten die specifiek willen komen voor  het deelatelier zeefdruk: het deelatelier zeefdruk is volzet voor het academiejaar 2024-2025

Je kan je wel nog inschrijven op een wachtlijst: stuur dan een e-mail naarwilfried.pulinckx@academieanderlecht.be. Het is mogelijk dat er in september nog enkele plaatsen vrijkomen. Vanaf de 2de of ten laatste 3de week van september krijg je  een bericht of je al dan niet kan inschrijven.

Uiteraard kan je je wel inschrijven voor de andere technieken!
Ter info: Als je je inschrijft in Grafiekkunst, schrijf je je in voor één atelier dat bestaat uit 5 deelateliers; deze zijn: diepdruk, hoogdruk, zeefdruk, litho en een papier atelier. Hier kun je een breed scala aan grafische technieken verkennen, zoals houtsnede, linosnede, etsen, droge naald, zeefdruk, steendruk en papier scheppen/ papierkunst.

Vragen?

Zit je nog met vragen over Grafiekkunst? Stuur een e-mail naar de docent.