Kunstambacht: Hedendaags ontwerp, Restauratie-Conservatie - vanaf 18 jaar

KA Glas-in-lood

Openingsuren van het atelier

(minimum 10 lestijden/week aanwezig)

donderdag
van 14.20 tot 17.00 u.
en van 17.45 tot 21.15 u.

zaterdag
van 9.00 tot 12.30 u.
en van 13.30 tot 17.00 u.

KA Glas-in-lood

Glasramen al dan niet gebrandschilderd zijn meestal ingebed in de architectuur van een gebouw. Het glasraam is bedoeld om sfeer te scheppen in de ruimte. Het licht van de dag dringt door het glas en verheft het geheel tot  een gelaagd kinetisch kunstwerk. Wanneer de tand des tijds deze fragiele kunstvorm bedreigt, wordt restauratie noodzakelijk om het werk te vrijwaren voor de toekomst.

De opleiding
Je begint met de basisoefeningen: ontwerpen op schaal, uitwerken van precieze werktekeningen, glas snijden, lood zetten, solderen en schilderen op glas. In de daarop volgende jaren kan je je verder in deze technieken bekwamen via klassikale opdrachten en vrij werk.
Studenten kunnen zich geleidelijk aan verdiepen in ‘warme’ glastechnieken zoals slumpen (verbuigen), fusen (versmelten) en casten (vormsmelten) van glas. Kleur, vorm, beeld en textuur vormen de ingrediënten van de compositie in het creatieve werk.
Ook het documenteren van glasramen krijgt de nodige aandacht. Het in kaart brengen van een te conserveren/restaureren stuk vereist specifieke inzichten en vaardigheden. Het is van het grootste belang de oude en nieuwe technieken en materialen goed te begrijpen en te beheersen om het verantwoord behoud ervan te kunnen nastreven.

Contacteer de docenten via e-mail: 
Sophie Troch, Kristine Van Roosbroeck

Links: 
Volg ons via Facebook

Download de folder (printvriendelijk PDF-bestand)

ABKA – Academie Beeldende Kunsten Anderlecht
Dapperheidsplein 17 – 1070 Anderlecht – 02 523 03 71  info@academieanderlecht.be

DKO – Betaalbaar kunstonderwijs voor Brussel, de rand en verder – Dag-, avond- en weekendlessen voor kinderen en volwassenen. Van september tot juni creatief werken in ruime ateliers.